KISSOJEN HUPILOUKUTUKSET TULISI KRIMINALISOIDA

 Eräästä pienestä uusmaalaisesta kunnasta vietiin äskettäin viikon sisällä neljä ulkoilevaa kotikissaa 75 km päähän löytöeläintaloon. Nähtävästi kissat oli tunnistusmerkitty, koska omistaja sai tiedon asiasta ja haki kissat pois ennen kuin niistä ilmoitettiin löytöeläintaloon sivuilla. 

Kysyin kyseiseltä löytöeläintalolta, miten he yrittävät estää kyseisen kaltaiset hupiloukutukset, mutta he eivät vaivautuneet vastaamaan. 

Facebookissa kyseisen kunnan puskaradiossa oli tätä ennen yllytetty viemään vapaana liikkuvat kissat löytöeläintaloon. 

Näitä kirjoituksia ei voi olla näkemättä eri puskaradioissa ja ryhmissä, joissa ilmoitetaan mahdollisesti karanneiden eläinten näköhavainnoista. Lainaan yhtä kirjoitusta Jyväskylän Puskaradiosta:

"Ja aivan varmasti jokaisen kissan, jonka tapaan ulkona, toimitan/loukutan löytöeläintaloon. Ja mikäli omistaja löytyy ja ilmoittautuu niin joutuu vielä maksamaan niin alkaa kissatkin pysymään siellä missä niiden kuuluukin olla." 

Ja Siuntion asuminen, luonto ja ajankohtaiset asiat -ryhmästä:

"No kukaan ei kyllä velvota käyttämään omaa aikaa etsimässä kissan omistajaa. Ihan sama vaikka sen tietäiskin.  Jos kissa esim. tulee mun tontille, mä voin ihan hyvin ottaa sen kiinni ja kuskata Hesylle. Hakekoot omistaja sieltä. Tarpeeks monta kertaa kun maksaa siitä, että saa kissansa takas, ni ehkä alkaa kiinnostaa sen kissan hyvinvointi."

On aivan käsittämätöntä, että toisen omaisuutta kehotetaan varastamaan ja tunnetaan siitä moraalista ylemmyyttä. Loukutuksella ja löytöeläintaloon kuljettamisella aiheutetaan kissalle stressiä ja sen omistajalle huolta ja kuluja. On myös ihmisiä, jotka eivät ole hankkineet kissalleen sirua eivätkä ole somessa. Heillä voi kestää kauan ennen kuin saavat tiedon kissan olinpaikasta ja jokaiselta päivältä he joutuvat maksamaan hoito- ja lunastusmaksun. Jos heillä ei ole autoa, joutuvat vielä turvautumaan naapuriapuun, koska pääsy usein kaukanakin sijaitsevaan löytöeläintaloon voi olla muuten mahdotonta kuten alussa kuvaamassani tapauksessakin. 

Voisikohan eläinten hyvinvointilakiin vaatia kirjaamaan asetuksen ns. hupiloukutusten kieltämisestä? Vai kuuluuko tämä ennemmin omaisuuden suojan piiriin, jolloin laki lienee yksiselitteinen?

Totean vielä, mikäli joku ei tiedä, että kissan vapaata ulkoilua ei ole kielletty eläinten hyvinvointilaissa eikä järjestyslaissa. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

AVOIMIA KYSYMYKSIÄ KISSOJEN VAPAANA PITÄMINEN KIELLETTÄVÄ -KANSALAISALOITTEEN PUUHAAJILLE

KENELTÄ KATEISSA?