NÄIN KUOLEE LUOMUBROILERI

keskiviikko 13. joulukuuta 2017 NÄIN KUOLEE LUOMUBROILERI 

30.5.2016 tarkastuseläinlääkäri oli huomannut teurasradalla luomubroilerin, joka oli joutunut kalttaukseen ollessaan elossa. Lintu kuoli kuumaan veteen tukehtumalla.


 Näin lintu kuuluisi teurastaa: se ripustetaan jaloistaan pää alaspäin ja sen pää kastetaan vedessä, johon on johdettu sähkövirta. Jos eläimellä on onnea, se taintuu kun sähkö johdetaan sen aivojen läpi. Näin siis "onnekkaassa tapauksessa" tapahtuu ennen kuin linnun kurkku viilletään auki ja pää leikataan irti. Ei todellakaan kuulosta humaanilta ja kuinka tappaminen voisi sitä ollakaan. Valitettavasti vain säkyläläisessä luomuteurastamo Keltasiipi Oy:ssä meneteltiin tavoilla, joita voi kutsua suoranaiseksi eläinrääkkäykseksi. Satakunnan kansa 8.11.2017: "Suomen ainoassa luomubroilereita teurastavassa laitoksessa, Säkylässä toimivassa Keltasiipi Oy:ssä epäillään eläinsuojelurikosta.


Elintarviketurvallisuusvirasto Evira asetti yhtiön viime huhtikuussa markkinointikieltoon, eikä yhtiön kautta kulkevia tuotteita ole sen jälkeen voinut myydä luomuna. " eltasiipi saa kuitenkin jatkaa tavallisena siipikarjateurastamona! 

Keltasiipi ry:n toinen omistaja Pia Marika Nuikkinen tuomittiin eläinsuojelurikkomuksesta 15 päiväsakkoon 22.11.2017 Satakunnan käräjäoikeudessa. Tuomio tuskin on vielä lainvoimainen, koska Nuikkinen valitti hallinto-oikeuteen Evirankin päätöksestä. "Tapausten lukumäärä ja toistuvuus huomioon ottaen Nuikkinen on näissä tapauksissa huolimattumuudesta laiminlyönyt teurastustoimintaan liittyvän valvomisvelvollisuutensa. Nuikkinen on tältä osin syyllistynyt eläinsuojelurikkomukseen", todetaan kansliatuomiossa.

Tuomiossa on referoitu eläinlääkärin 14 tarkastuskäynnillä kahden vuoden aikana havaitsemia epäkohtia teuraseläinten kohtelussa. Ripustamisen jälkeen ripustaja oli suorittanut pienikokoisille broileremoille ja luomubroilereille niskamurron ja sen päätteeksi repinyt linnuilta pään irti paljain käsin, käyttämättä teräasetta (25. ja 27.7.2016). 19.10.2015 teurastettu erä broileremokanoja. Yksi kana oli karannut säilytyslaatikosta ja pudonnut tainuttimen alla olevaan viemäriin. Lintujen ripustus oli lopetettu ja sähkötainnuttimen virta oli kytketty pois päältä siksi ajaksi kun karannut lintu oli haettu pois tainnuttimen alta.

Tarkastuseläinlääkäri oli nostanut lintujen kauloja pois viiltolaitteesta, ettei tainnuttamattomien lintujen kauloja olisi viilletty. Taintumattomat linnut oli nostettu lattialle makaamaan. Ne oli sitten ripustettu yksitellen uudelleen radalle ja tainnutettu pulttipistoolilla, jonka jälkeen niiden kaulat oli viilletty. Pulttipistoolin uudelleenlataaminen oli ollut hidasta, joten kaikkien taintumattomien lintujen uudelleentainnutus oli kestänyt liian kauan. 27.4.2015 viillonvarmistaja oli tainnuttanut huonosti taintuneen yli kolmen kilon painoisen emokanan niskanmurrolla.

Sama toistui 11.5.2015. 12.12.1016 Ripustaja oli havainnut vahingoittuneen luomubroilerin. Hän oli ripustanut sen teurasradalle ja venyttänyt linnun päätä ja kaulaa alaspäin. Sitten hän oli nostanut linnun koukusta ja jatkanut niskamurron tekoa lintu käsissään. Niskamurto oli kestänyt liian kauan. Tämän jälkeen ripustaja oli ripustanut linnun, jonka jalka oli loukkaantunut, 15.6.2015 ripustaja on ripustanut jalkavikaisen luomubroilerin jaloistaan roikkumaan ripustusradalle. Myös toista lintua, jonka jalka oli murtunut, oli kannettu jaloista roikottamalla. Tämän jälkeen ripustaja oli ripustanut kolmannen jaloistaan loukkaantuneen kalkkunan roikkumaan ripustusradalle. 

29.6.2015 luomukalkkunoista 20 % oli jäänyt taintumatta. Yhtä ei ollut tainnutettu varatainnutusmenetelmällä vaan viiltäjä oli viiltänyt linnun kaulan auki ja katkaissut sen jälkeen linnun pään irti, vaikka lintu oli reagoinut viiltoon. 

Jotenkin tulee tunne, että teurastamotyöntekijöiksi hakeutuu vain heikkolahjaisia ja/tai sadistisia yksilöitä. En toki tarkoita tällä Pia Nuikkista, joka on yrittäjä! Ja Suomessahan yrittäjällä nähtävästi ei ole mitään vastuuta. - Tarkastuseläinlääkäri joutui keräämään materiaalia kahden vuoden ajan ennen kuin sai Nuikkisen syytteeseen. Tulos: 15 päiväsakkoa. Syyttäjän Keltasiipi Oy:lle vaatima yhteisösakko hylättiin. En ollenkaan yritä väittää, että Keltasiipi Oy olisi poikkeustapaus. Jos tässä teurastamossa on joka tarkastuskerta havaittu kuvatunlaisia puutteita, niitä mitä todennäköisimmin on muuallakin. - Eläinsuojelujärjestö PETA julistaa, että "vuosittain lähes miljoona kalkkunaa kaltataan elävältä".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

AVOIMIA KYSYMYKSIÄ KISSOJEN VAPAANA PITÄMINEN KIELLETTÄVÄ -KANSALAISALOITTEEN PUUHAAJILLE

KISSOJEN HUPILOUKUTUKSET TULISI KRIMINALISOIDA

KENELTÄ KATEISSA?